Erbaa İlçemiz önceki gün tarihi günlerinden birisini yaşadı. AB"den onaylı üç proje hayata geçirildi.
15. Geleneksel Erbaa Şenlikleri kapsamında AB onaylı Atık Su Arıtma Tesisi, Katı Atık Düzenli Depolama ve Geri Dönüşüm Tesisi ile Kınalı Keklik ve Sülün Üretim İstasyonu projelerinin açılış ve temel atma törenleri yapıldı. Belediye Başkanı Yenihan, “Şükürler olsun ki Allah bütün belediye başkanlarının hayali olan bu projeyi bana nasip etti. Bu tesisin altında bir hayat hikâyesi var. Hayal etmeden hiçbir şey olmuyor. Önce hayal ettik. Sonra devamı geldi” diyerek sevincini katılanlarla paylaştı. Erbaa ilçemizde önceki gün hizmet şov vardı. Tokat ve hatta ülkemiz için çok önemli bir değer taşıyan 3 tane proje hayata geçirildi. Atık Su Arıtma Tesisi ile Kınalı Keklik ve Sülün Üretim İstasyonu’nun açılışı yapılırken Katı Atık Düzenli Depolama ve Geri Dönüşüm Tesisi'nin de temeli atıldı.
Programlara Erbaa Kaymakamı Sabri Başköy, MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, GOP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli, Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, Zile Belediye Başkanı Murat Ayvalıoğlu, Reşadiye Belediye Başkanı Rafet Erdem, Belde Belediye Başkanları, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Atık Su Arıtma Tesisi Faaliyete Geçti
15. Erbaa Şenlikleri kapsamında yapılan açılış ve temel atma törenleri çerçevesinde ilk etkinlik Erbaa, Kelkit Havzası ve Yeşilırmak Havzası için hayati önem taşıyan Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılışı ile gerçekleştirildi. Davul ve Zurna gösterileri, Karadeniz Tulum Ekibinin gösterileri ve kurban kesimi ile Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Törende Çevre Orman Bölge Yönetim Genel Müdürlüğü Su ve Toprak Yönetimi Daire Başkanı Veysel Aslan, Erbaa Kaymakamı Sabri Başköy, Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan ve Müteahhit Firma Adına Kordal Köseoğlu birer konuşma yaptılar.
HAYAL GERÇEĞE DÖNDÜ
Atık Su Arıtma Tesisi’nin açılış töreninde konuşma yapan Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, Atık Su Arıtma Tesisi’nin bütün belediye başkanlarının hayali olduğunu ifade ederek, Atık Su Arıtma Tesisin hayata geçiriliş süreci hakkında bilgi verdi. Yenihan, “Şükürler olsun ki Allah bütün belediye başkanlarının hayali olan bu projeyi bana nasip etti. Bu tesisin altında bir hayat hikâyesi var. Hayal etmeden hiçbir şey olmuyor. Önce hayal ettik. Ama bunu gerçekleştirebilmek için bu kez de para yoktu. Belediyelerin bu tür projeleri gerçekleştirmeleri için yeterli finansmanı olmuyor. Bunlar büyük projeler. İstanbul Teknik Üniversitesi’ne gittik. Orada AB’ye sunulacak projenin temellerini attık. Daha sonra AB de projemizi kabul etti. Yer sorununu ise, Kaymakamımız ve Organize Sanayi Müteşebbis heyeti ile çözdük. ‘Arsayı verelim, birlikte yapalım, organize sanayi bölgesini içersin ve burada iş yapacak olan firmalar da ayrıca bir arıtma tesisi kurma yükümlülüğünden kurtulsun’ dediler. El ele verip bir sinerji oluşturmak neleri getiriyor, işte bunun en güzel ispatı. Arıtım Tesisi Firması da ihaleye katılıp kazandı ve işe başladık. Hazırlanan projeye göre zeminin dayanıklı olduğu görüldü. Fore kazığa gerek görülmemiş. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda olduğumuz için Arıtım Tesisi Firması bu kadar emek boşa gitmesin diye sağlama almak istediler ve Fore kazıklarını da çaktı ve tesisimizin anahtarını teslim etti. Bu bağlamda firmamıza ve tesisin inşaatında çalışan mühendislerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Dört dörtlük bir inşaat oldu. Kullanılan teçhizatın hemen hemen hepsi yurt dışından geldi” dedi.
AVRUPA GÜBRESİNE SON VERECEK
ÜRÜNLER TAMAMEN ORGANİK OLACAK
Şehirden ve organize sanayiden gelecek olan bulanık suyun tesislerde arıtılarak, içme suyuna yakın bir hale getirileceğini açıklayan Yenihan, konuşmasına şöyle devam etti: “Tesisimizde arıtılacak olan suyu tarımda kullanabileceğiz. Ayrıştırılan diğer çamur kıvamındaki katı bölümü ise, kimyasal analizlerini yaptırdıktan sonra çiftçilerimize organik gübre olarak önce bedava vereceğiz. Daha sonra da çok makul bir fiyattan satmaya başlayacağız. Çünkü bu işletmenin de bazı giderleri oluyor. Ama inanıyorum ki, Avrupa gübresine son diyeceğiz. Çiftçilerimizin arazilerini gübrelerken, tamamen doğal ve organik gübre kullanacak ve göğsünü gererek, “ben ürünümü organik olarak ürettim” diyebilecekler.”
136 BİN NÜFUSA HİTAP EDİYOR
Projenin karakteristik bilgileri hakkında da kısa bilgi veren Başkan Yenihan, “Bu proje iki aşamada kullanılacak. Birinci aşamada 90 bin nüfusa gelene kadar yani 2023-2024 yılına kadar kullanılacak. Diğer kısım yedek olarak bekletilecek. 90 bin nüfusu aştığımız zaman ise, ikinci kısım da devreye girecek ve bu da Erbaa’yı 2036 yılına kadar yani 136 bin kişilik bir nüfusa hitap edecek şekilde tasarlandı. Yani 2036 yılına kadar tesisimiz için daha para harcamayacağız. 136 bin nüfusu geçtiğimizde de 65 bin metre kare üzerine kurduğumuz için tesisimizi hemen arsamız içinde bulunan yerlere ilave havuzlar ve makine teçhizat ilave ederek uzun yıllar daha Erbaa’mıza hizmet edecek. Böyle bir proje hazırladıkları için de İTÜ’ye ve değerli hocalarına teşekkür ediyorum. Görüldüğü üzere çok güzel bir proje hazırlamışlar. Çevre Bakanımız başta olmak üzere genel müdürlerine, daire başkanlarına, DPT’ye ve Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği ve Kelkit Havzası Kalkınma Birliği’ne, bize yön ve yol veren Çevre İl Müdürümüze, çalışanlarına ve daha ismini sayamadığım, projenin hayata geçirilmesinde emeği bulunan kim varsa hepsine sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından MHP Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru tarafından Atık Su Arıtma Tesisi’ni yapan Müteahhit Firma adına Kordal Köseoğlu’na plaket takdim edildi. 21. yüzyılın insan sağlığına önem veren bir yüzyıl olduğunu dile getiren Doğru, bunun yanında çevre sağlığının da çok önemli olduğuna dikkat çekti ve çevre sağlığı ile ilgili çok önemli bir tesis olan Atık Su Arıtma Tesisi’nin çok faydalı bir tesis olduğunu belirterek, Tesisin Erbaa, Tokat ve ülkemize hayırlı olmasını diledi.
|