Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Haberler arrow Sağlık eski Bakanı Dr.Cevdet AYKAN Erbaalılara hitap etti
Sağlık eski Bakanı Dr.Cevdet AYKAN Erbaalılara hitap etti

Erbaa Kültür ve Dayanışma Derneğinin geleneksel hale getirdiği yöre yemekli sohbet toplantısı bu yıl Anneler günü münasebeti nedeniyle12 Mayıs 2013 Pazar günü Kadıköy de bulunan Nabizade Konağında sabah kahvaltısı tarzında gerçekleştirilmiştir. Programın konuşmacı konuğu Sağlık eski Bakanı Dr. Cevdet AYKAN ağabeyimizdi. Erbaa Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Prof.Dr.Ceyhun ORAL misafirlere,.. video.1   video.2  Dr.Aykan

hoş geldiniz dedikten sonra,.. bu gün özel bir Anneler günü olması nedeniyle Erbaa derneği olarak bir toplantı düzenledik. Şuanda bulunduğumuz mekanda bulunan diğer misafirlere konuşmamız dolayısıyla biraz sizleri de rahatsız edeceğiz ama bizi maruz görün dedikten sonra.Başkan biz İstanbul da Erbaa Derneği olarak Pazar sohbet toplantıları ile gerçekten iyi bir şöhret yaptık. Pazar günlerini hem eğleneceğimiz hem de kendimizi eğiteceğimiz büyük bir enerji depolayacağımız bir eğlence yaptık. Yaptığımız Pazar toplantılarında değerli akademisyenleri konuşmacı olarak çağırarak dernek faaliyetlerimize verimli bir şekilde devam ediyoruz dedi.1 Haziran da Nakkaş Tepede Geleneksel gecemiz var. Tüm Erbaa’lıları bu geceye bekliyoruz dedi.Değerli misafirler bu gün çok özel bir gün Anneler günü Anne olmak gerçekten büyük bir risk, ben bir Doktor olarak Anneliğin ne demek olduğunu insan hayatına nasıl etki yaptığını, Annelerin nasıl bir riske girdiğini gayet iyi biliyorum. Bir annenin çocuğunu büyütmesi ise ayrı bir durum. Biliyorsunuz evlatlarımız bizim topluma bıraktığımız imzalarımız. Dolayısıyla annelerimizin de bu özel günde Anneler gününü kutluyorum onların ellerinden öpüyorum. Bu gün aramızdaki konuşmacımız değerli büyümüz Sağlık eski Balanı Dr.Cevdet AYKAN abimiz. Sağlık Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı yapmış ağabeyimiz 2 dönem Tokat senatörü olmuş. Aynı zamanda yurt dışında psikiyatri doktorası yapmış bir meslektaşımız. Bugün Cevdet Ağabeyimiz bize en azından kendini ve anılarını anlatsın tanımayan kardeşlerimiz onu birazcık tanısın. Teşekkür ederiz kendisi kırmadı bizimle beraber oldu. Rafet Çağlar’a söz vererek  Anneler günü ile ilgili güzel anılar anlattı ve tüm annelerin anneler gününü kutladı.Necmi Yurdalan söz aldı ve Cevdet Aykan’la ilgili anılar anlattı ve tüm annelerin anneler gününü kutladı.Konuşmacı konuğumuz Dr. Cevdet Aykan söz aldı oturarak konuşma yapmasını söylemelerine rağmen hayır dedi ve konuşmanın başından sonuna kadar ayakta konuşma yaptı gayette dinç ve sağlıklı olduğu gözlendi.Cevdet Aykan konuşmasına sayın başkan sayın hemşerilerim diye başladı. Bu gün benim için çok özel bir gün, bu gün anneler günü tüm annelerin bu güzel gününü, mübarek gününü kutlarım. Yaşlı bir insan için anneler günü, mezardaki annesini hatırlatıyor. Her zaman olduğu gibi onu rahmetle anıyor. Onun yokluğunu da hasretini de onu duyarak anıyorum. Bu gün ülkemiz için başka bir sıkıntının yaşandığı gün. Güney Anadolu da Reyhanlı’da büyük bir sıkıntı yaşandı onun için geçmiş olsun der ölenlere rahmet yaralılara acil şifalar dilerim.Benim için hemşerilerim güzel şeyler söylediler burada insanlar bana kendini tanıttı ve elimi öptü. Böyle bir halkı Allah bana nasip ettiği için Allah şükrediyorum.  Ben Erbaalıyım doğumumla anam la babamla akrabalarım da Erbaa da. Allah bana hizmet nasip etti elimden geldiği kadar onu yapmaya çalıştım. Demin Necmi bey Köyişleri Bakanlığı yaptım. Ben Tokat’ın ilk Köyişleri bakanıyım. Allah bu unvanı ve bunun imkanlarını bana bahşetti Necmi bey bilir ama gençler bilmeyebilirler.  1960 yıllarda  Ahretdağı diye bir köy vardı. Erbaalılar bu köydeki hayatı bilmezlerdi Necmi beyin bahsettiği köye yüksek eğitimli devlette bir görevi olan Halk partisi il başkanı olarak gitmiştim. O köydeki dereyi gören yüksek eğitimli ilk gören kişiyim. Ama yüksek eğitimli benden önce kimse o köye gitmemişti. Devlet memuru da gitmemişti. Oraları kimse bilmezdi. Allah bana nasip etti oralara hizmet ettim. Tokat’a her sene giderim. Anamın babamın mezarı oradadır her yıl giderim oralara dua ederim. Tokat’a her yıl geliyorsun neler hissediyorsun diyorlar. Benim Tokat’a Tokatlılara bir vicdan borcum var, insanlık borcum var dedim. Bugün burada masalarda değişik insanlarla tanıştım. Ben Handan hanınım babasından iyilik görmüş bir insanım. Onların çocukları, kardeşleri benim arkadaşlarımdı bir çok insandan iyilik gördüm  insan onları arayıp hal hatır sormak istiyor ama yapamıyorum bağışlayın beni dedi.Necmi bey bir insan iyi ahlaklı olursa unutmuyorlar. Birde imkânı varsa, azdır çoktur hizmet edeni unutmuyorlar. Bir başka şeyi de unutmuyorlar. Hayatın iyi kötü günleri var, bazı şeyler var ben bunu hak etmiştim diyorsunuz, bazı şeyler var hak etmediğin halde başınıza geldiğinde vakarla susmayı sabrederseniz vakarla durursanız onu da unutmuyorlar. Onu örnek sayıyorlar. Yaşlandığınız zaman insanlar tabi yaşlısın diyorlar. Bazıları hayatı yaşlandığı zaman bırakıyorlar. Burada  gençler var yaşlılar var. Beni bu günüm için düşündüğünüz zaman bir şeyimi unutmayın, evet ben yaşlıyım ama hayatı bırakmadım. Bu güne kadar elimden geleni yaptım. Bundan sonrada elimden geleni yapacağım. Hayatı bir defa Allah insana nasip ediyor. Bu dünyadan yüz akıyla onurla gitmek en büyük mutluluk. O zaman duayı hak ediyorsunuz, hayırla anılmayı rahmetle anılmayı hak ediyorsunuz. Var olduğunuz sürece insanlıları aldatmazsanız, insanları hor görmezseniz, onlara sevgiyle muhabbetle azdır çoktur gönlünüzü açarsanız hepine rahmetle anılmayı yarabbi şükür diyebilmeyi nasip etsin dedi.Başkan Oral, Dr. Cevdet amcanın bu güzel hitabı bizleri hakikaten duygulandırdı. Verdiği örnekler,  o iyi insan olmak, gök kubbede hoş bir seda bırakmak. Hayatı bırakmamak ve kendini yaşlı görmemek bütün bunlar bir hayattan çıkartılabilecek en güzel sonuçlar. Cevdet amcayı bu kadarla biz bırakmayacağız. Teşekkür edip oturtmak yok. Cevdet amcanın söyleyeceği çok şeyler var. Cevdet amcanın yaşadığı anıları bizler merak ediyoruz. Babasını da merak ediyoruz. Cevdet amcanın babası müdür hasan amca efsane bir insandı. NTV tarih dergisi  Müdür Hasan amcanın anılarına 3 sayfa ayırdı. Rusya’daki esaret günlerini onu okudum. Ben yetişemedim Müdür Hasan amcaya annem söylüyor baban gittiğinde saatlerce konuşurdu diyordu. Demek ki gerçekten her ağzından çıkanın tarih olduğu bir insanmış. NTV Tarih dergisinde ki  o yazıyı okuyunca da gerçekten genlerinde bu kadar güç olan bir insan nasıl olur. Yıllarca Sibirya da esarette kal almanca öğren kalk İtalya’ya geç oradan kurtul gel Türkiye de çetelere karşı savaş, ulusal kurtuluş savaşına katıl. Bu gün bunu becerebilecek kaç tane insan var. Hazır Cevdet amcayı yakalamışken Cevdet amcanın bakan olduğu senatör olduğu dönemden kendi anıları Ankara da yaşadığı bugün Türkiye’nin efsanevi büyükleri Süleyman DEMİREL, İsmet İNÖNÜ ile yaşadığı bir şeyler vardır hem de babası hakkında bilmediğimiz gerçi kitap yazdı ama herkesin elinde değil o kitap dedi ev Cevdet amcaya mikrofonu verdi.Dr. Cevdet AYKAN ayağa kalkarak şimdi buradan birazdan ayrılacağım Ankara’ya gideceğim, Ankara’da işim var.  3 gün kalacağım orda belli programın var. Oradan Tokat’a Erbaa’ya geçeceğim. Oradan tekrar Tokat’a döneceğim. Orada bir konuşmam, bir Televizyon programım var. Hayatı bırakmayın dediğim zaman bunu inanarak söylüyorum. Babamdan bahsettiler babam Erbaa da koca müdür diye üne bilgiye sahip bir insandı. Daha önceki unvanı hafız müdürdür. Sonra Erbaa’nın dağına taşına köylerine onurla hizmet ettim. daha önce söylemiştim insanlara zülüm ve haksızlık yaparsanız insanlar affetmiyor sizi. Ben daha önce  2 defa bakanlık millet vekilliği senatörlük hepsini yaptım ben müdür hasan beyin oğlu bilindim. Benim birinci unvanım müdür hasan beyin oğlu idi. Ben babama sahip oldum, babamın ismi Taşova da bir caddeye verildi. Ben rica ettim verildi. NTV tarih dergisinde yayınlandı. Ben ayarladım. Babam öldü mezarına ziyarete gidiyorum. Ona sahip oldum. Benim yaşadığım yıllar şartlar sıkıntılı yıllardı. Ben imkanlı bir insan değilim, varlıklı bir insan değilim. Ama o şartlar içerisinde buradaki bulunan insanların hepsinin anası babası yemedi içmedi çocuklarını okuttular. Bende gücüm içerisinde hemşerilerime de eşime dostuma sahip oldum. Bazı büyüklerden bahsetti Allah onları tanımayı bana nasip etti. Ama onların içinde Allaha şükür güvenilir aranır insan oldum. Bunları çok önemsiyorum. Onları hiçbir zaman bırakmadım ne kadar büyük bir insan olursanız sizin muhabbete aranmaya ihtiyacınız oluyor.Demirel den bahsettiler Demirel uzun yıllar Türkiye de bir numara 40 yıl dile kolay ama bu gün pek çok sıkıntıları var. İnsan hayatı, demin bahsetmiştim insan hayatında sıkıntılar vardır, trajediler vardır, acılar vardır, ona vakarla tahammül edebilmek sabredebilmek onu yaşayabilmek büyük bir olaydır. Doktorum ben demin bahsetti Ceyhun, bu sıfatımla pek çok ailenin bilinmeyen sırlarını öğrendim her ailede iyiliklerde sıkıntılarda oluyor. Mutluluk herkesle yaşanıyor, ama sıkıntıyı kendi içlerinde yaşıyor insanlar. Allah bir gün nasip ederse sizlerin babalarından analarından bildiklerimi anlatırım. Benim bildiğim, benim doğduğum Erbaa’da Ali Kıran bey büyük bir isimdi, başkaları da var onları saymayım. Ben burada başka insanlarda onları fazla rahatsız etmeyim bana başka bir yerde bir imkan verirseniz anlatırım onları, ben teşekkür ediyorum. Yalnız beni değil bu söylediklerimi de yaşlı biri yaşlı demeyim ben demiyorum,  onu siz diyorsunuz. Ben her sabah katlığım zaman bu gün ne iş yapacağım diye düşünmen, daha evvel benim işim vardı bu gün o işleri nasıl yapacağım diye düşünürüm. Yani bu maziden gelen bugün yapman gereken bazı şeyler vardır sabah kalktığım zaman yarabbi bu gün ne yapsam nereye gitsem onu hiç düşünmem. Demin söyledim Allah bu hayatı bir defa nasip ediyor bunu onurla cesaretle yaşamamız lazım. Öbür dünyaya borçlu değil, mahcupta değil, onurla gitmeyi nasip etsin dedi ve sözlerini tamamladıBaşkan Prof.Dr.Ceyhun ORAL, Dr. Cevdet Aykan’ın başka programı nedeniyle aramızdan ayrılacağını söyledi bize katıldığı bizi onurlandırdığı bu günü bize değişik bir şekilde yaşattığı için kendisine teşekkür ediyoruz  Erbaa Kültür ve Dayanışma Derneği olarak dedi ve sözlerini tamamladı.

Haber Derleme Adnan AK