Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Coğrafi Yapı arrow İklim
İklim

İKLİM:
Erbaa'da en uzun ve kararlı mevsim sonbahardır. Sonbahar ılık ve devamlı, kış; kısa ve genelde ılımandır. Yazın en sıcak aylar Temmuz-Ağustos'dur. Bu aylarda sıcakhk ortalama 36-39 derecedir. 1927-1994 yıllan arasında ortalama sıcaklık 28-33 derece arasında değişmiştir. Kışın en soğuk aylar; Ocak ve şubat'tır. Bu aylarda ortalama sıcaklık 3-5 derecedir. istatisdiki bilgiler, 1945 yılında yazın gölgede sıcaklığın 42 dereceye kadar çıktığını, 1954 yılında da kışın sıcaklığın -23 dereceye kadar düştüğünü göstermektedir. Jeomorfolojik ve topoğrafik özelliklerden de anlaşılacağı üzere, Erbaa iki farklı morfolojik üniteden oluşmaktadır. Bölge makro düzeyde Karadeniz iklim bölgesinde kalmasına rağmen, farklı özelliklerde iklim değişimine rastlanmaktadır. Bu farklılığın nedeni, yükselti ve coğrafi özelliklerdir. Örneğin Karadeniz kıyı istasyonlarında yıllık ortalama sıcaklık, 14,1 derece iken, Erbaa'da 14,2 derecedir. Yıllık yağış miktarı Samsun' da 645,2 mm. iken, Erbaa'da 438 mm. dir. Yine Erbaa'da, en düşük sıcaklığa Ocak ayında 3,7 derece olarak rastlanırken, en yüksek sıcaklık Ağustos ayında 23,8 derece olarak ölçülmektedir. Yine donlu günler, Ekim Nisan ayları arasında olup, en fazla Ocak ayında 15 gün sürmektedir.En fazla yağışın Mayıs ayında 580 mm, en az yağışın Ağustos ayında 8,3 mm olduğu görülmektedir. ılçede yıllık toplam yağışın %34,2'si ilkbahar, %30,7'si Kış mevsimine dağılmıştır. En az yağışın düştüğü mevsim Yaz olup, %15,3 dür. Son baharda ise bu oran, %19,8 olmaktadır. Yıllık ortalama olarak 9 gün kar yağdığı, kar kalınlığının en fazla Ocak ayında 65 cm ye kadar çıktığı görülmektedir. ılçede karla örtülü gün sayısı 10,5 gün olarak belirlenmiştir. Ortalama rüzgar kuvveti Bofor ölçeğine göre, 2,2 dir. En kuvvetli rüzgar 8 Bofor olarak, Güney batı-Güney doğu yönünden esmektedir. Ortalama nisbi nem, % 59 olup, en yüksek değerler, %66 ile Aralık, %64 ile Ocak ayında görülürken, en düşük ortalama değer, %53-54 oranında Temmuz, Ağustos aylarında olmaktadır. ılçe merkezinde havanın bulutluluk ortalaması 5,7 bulutlu günler sayısı 158,9 dur. Ortalama açık günler sayısı 82,1 olup, kapalı günler 124,3 dür. Bu değerler sacede ova şartlarını yansıtmakta olup, rakımın yükselmesiyle birlikte bu verilerde büyük değişmeler gözlenmektedir.Bölgede genellikle yerel rüzgarlar hakimdir. Bunlara "Fön" rüzgarları denir. Bu rüzgarlar, hava kütlelerinin yüksek dağ yamaçlarından aşağılara doğru inerlerken ısınmaları neticesinde meydana gelir. Yine yazın güneydoğudan esen, toz ve kuru hava yüklü "Keşişleme" rüzgarları görülür. Yörede Samyeli denilen bu rüzgarlar, haliyle sıcaklığın yükselmesine de sebep olmaktadır. Bazen de kuzeyden Poyraz eser bu da yazın sıcağını hafifletir. ılkbahar ve sonbaharda Kıble ve Lodos rüzgarları yağış getirir. Lodos, sıcak rüzgar olarak bilinse de; sonbaharda güneyde oluşan nemli alçak basınç alanının, bölgedeki yüksek basınç alanı ile etkileşimi sonucunda yağışlı bir hava oluşturmaktadır. Kışın bölgeyi "Karayel" etkisi altına alır. Karayel, Kuzeybatıdan eser ve soğuk bir rüzgardır.